Vorige
Index
Volgende

Naar Kulusuk
8 juli 2004

Vandaag gaat ons Groenlands avontuur van start. We beginnen met het afgegeven van het deel van onze bagage dat we in Groenland niet nodig zullen hebben aan de reisorganisatie. Die zullen het aan ons teruggeven als we terugkomen in IJsland Dan hebben we nog twee uur om Reykjavik te bekijken, voordat we op het vliegveld moeten zijn. Althans, volgens de gegevens van de IJslandse reisorganisatie, zij vonden dat wij anderhalf uur van te voren op de luchthaven moeten zijn. En dan ben ik ook zeker anderhalf uur van te voren op de luchthaven. Driekwartier voor vertrek arriveert onze gids - ik stond op het punt hem te gaan bellen. De gids heeft helaas slecht nieuws. In afwijking van het normale beeld voor deze tijd van het jaar, regent het op Groenland. Dat is dan wel voor het eerst in zes weken. De vlucht, in een Fokker 50, verloopt voorspoedig en we landen keurig op tijd op de gravelbaan van Kulusuk international airport. Er is zelfs douane, die met name de lokale bevolking grondig controleert. Niet onbegrijpelijk, ik ben aangesproken met het verzoek om voor hen een belastingvrije slof sigaretten mee te nemen. Daar heb ik dus geen zin in.

In dit huis hadden Reagan en Gorbatsjov hun historische top in ik meen 1986, die het einde van de koude oorlog inluidde. Rechtsboven is goed zichtbaar dat dit huis feitelijk geheel omgeven is door bebouwing. Maar in alle kranten verschenen foto's als bovenstaande. Rechtsonder een bekend kunstwerk.

Dit is de grootste kerk van Reykjavik, de Hallgrímskirkja. De bouw is geïnspireerd door de basaltformaties.


Een mooi, ouder huis.

En dit is de katholieke kathedraal. De bisschop hier heet monsieur Gijsen. Dat noemen ze wegpromoveren. Zij bisdom hier is drie keer zo groot als Nederland, maar het aantal katholieken bedraagt 10.000 of minder. Wel is het aantal de laatste jaren snel gestegen, maar dat valt Gijsen niet aan te rekenen, dat hangt samen met immigratie uit landen als de Filippijnen. In ieder geval is het kerkblaadje drietalig, IJsland Duits én Nederlands. Dat was de enige keer dat we op IJsland ook de lokale kerklectuur konden lezen!


Tijd voor vertrek naar Groenland! Op de achtergrond ons vliegtuig, een Fokker 50.

We nadere Groenland. Het is bewolkt en regenachtig. Op zee drijven ijsbergen.


De mensen komen naar het vliegveld lopen. Het mag dan een internationaal vliegveld zijn, er wonen hier in de regio maar 3.000 mensen, waarvan een paar honderd in Kulusuk zelf. De weg van Kulusuk naar het vliegveld is ongeveer 2,5 kilometer lang denk ik, en is niet geasfalteerd. Er rijden hier een stuk of 10 auto´s rond.


De eerste blik op Kulusuk.

We zouden vandaag al wat gaan oefenen met de kajaks. Het weer dat laat dat echter niet toe. Bovendien moeten de kajaks nog in elkaar worden gezet, wij zijn de eerste groep van het jaar. We krijgen echter eerst vrijaf en bezoeken het dorp. Dit is het kerkje.

Kulusuk gezien vanaf het water.

Een sledehond. Zomers hebben de honden vrijaf.

Er zijn wel bloemen, maar deze zijn volkomen verregend.


Kulusuk met op de achtergrond het water dat we morgen zouden moeten gaan oversteken.

Vogels hebben hier nog een dik verenkleed.


Dit is het centrum van Kulusuk. Het gebouw in het centrum bevat het postkantoor en de supermarkt. Er komt vier maal per jaar een schip in Kulusuk. De rest moet via de lucht komen. Wij hadden geluk, het eerste schip van het jaar was net binnen, dus de supermarkt was redelijk voorzien.

De begraafplaats is met kunstbloemen versierd. Op de achtergrond ijsschotsen. Begraven kan overigens alleen in de zomer, en dan nog niet al te diep, want dieper is de grond bevroren.


Angelique en ik kijken over Kulusuk uit (foto met dank aan Bill).

In de avond gingen we naar een folkloristische dansvoorstelling van een inuit in het hotel, dat halverwege het dorp en de luchthaven lag.

Nog twee foto's van de voorstelling (met dank aan Bill).

Onze IJslandse gids bood ons 's avonds de keuze tussen het opzetten van onze tentjes en even buiten het dorp in de stromende regen te kamperen, of een overnachting in de jeugdherberg ad 25 euro per persoon per nacht. Ook al stelde de jeugdherberg niet veel voor, de stromende regen was niet erg aanlokkelijk. We kozen dus voor de jeugdherberg.




Vorige
Index
Volgende